Son Dakika

Marmara Bölgesindeki Hava Kirliliği Önlenecek

Marmara Bölgesi'ndeki Hava Kalitesi, 11 İlde Kurulacak İstasyonlarla AB Standartlarına Çıkartılacak.
Türkiye, Almanya, Avusturya işbirliğiyle hazırlanan 'Marmara Bölgesi'nde hava kalitesi alanında kurumsal yapılanma' projesi çerçevesinde yapılan toplantıların Bursa ayağı İl Çevre Orman Müdürlüğü'nde yapıldı. Toplantıda konuşan Çevre Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Pervin Doğan, Türkiye'de 2014 yılına kadar hava kalitesi alanında ön değerlendirme çalışmalarının yapılması ve Avrupa Birliği'nin değerlerine uyum sürecine başlaması gerektiğini söyledi.

Hazırlanan projenin 23 Eylül 2009 tarihinde resmi olarak başladığını belirten Doğan, "Proje 3 yıl sürecek ve proje kapsamında bölgesel temiz hava merkezleri kurulacak. Marmara Bölgesi'nde Kocaeli, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Edirne, Çanakkale, Bilecik, Tekirdağ, Kırklareli, Sakarya ve Yalova illerinde toplam 39 adet ölçüm istasyonu kurulmasını hedefliyoruz. Projenin maliyeti 7 milyon euro. Proje kapsamında hava kalitesi değerlendirme yönetim sistemi oluşturularak, hava kalitesi alanında izleme kurumsal yapılanma ve güçlendirme hedefleniyor. Bu proje bir model oluşturacak ve diğer 7 bölgede de uygulanacak." dedi.

İl Çevre Orman Müdür Vekili Rahmi Bayrak ise Türkiye'de hava kirliliğinin sebebinin sanayi, ısınma ve araçlardan kaynaklandığını hatırlatarak, şunları dile getirdi: "Bu sebeple hava kirliliğiyle mücadelede il müdürlüğümüz ilgili faaliyetleri yapmakta. Hava kirliliği insanların yaşadığı toplumları yakından ilgilendirmekte. Bursa hava kirliliğini sıkça yaşayan bir şehir. Bu konuda valiliğimiz, müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz gereken önlemleri almak için gereken çalışmayı yapıyor. Bursa Türkiye'nin önemli sanayi şehirleri arasında. Sanayileşme ve hızlı gelişmenin getirdiği kirlilik maalesef Bursa'yı etkisi altına almakta. Bu toplantıyla hedefimiz, ilimizde kurulacak olan hava kalitesi ölçüm istasyonlarıyla alakalı yer seçimi yapmak. Hava kirliliğinin tespiti ve istasyon yer çalışmaları teknik gezi sonrası netleşecek."

Projenin Yerleşik Eşleştirme Uzmanı Gunner Benther de "Proje 3 yıl sürecek ve Marmara bölgesi Türkiye için model oluşturacak. Buradaki hedef Marmara bölgesinde bir ağ oluşturmak ve gereken önlemleri almaktır. İnsanların halkın sağlığının korunması için hava kirliliğinin önlenmesi çok önemli. Sanayi ve araç yoğunluğundan dolayı hava kirliliği her geçen gün artıyor. Bu da insanların sağlığını etkiliyor. Umarım bu projeyle yeşil Bursa'nın yeşil özelliğini korumaya çalışacağız." şeklinde konuştu.Paylaş

0 Response to "Marmara Bölgesindeki Hava Kirliliği Önlenecek"

Yorum Gönder

haberler haberler
Powered by Blogger