Son Dakika

Dere taştı, Tekirdağ-Hayrabolu yolu kapandı

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde, Çene Deresi'nin taşması nedeniyle Tekirdağ-Hayrabolu arasındaki kara yolu ulaşıma kapandı.
Çene Deresi'nin sağnak yağış nedeniyle taşması üzerine Karayolları ekipleri, Tekirdağ-Hayrabolu kara yolunu Dambaslar Köyü yakınlarında ulaşıma kapattı. Taşkın nedeniyle başta Dambaslar Köyü olmak üzere çevre köylere ulaşımın da sağlanamadığı bildirildi.
Bölge trafik ekipleri bölgede önlemler alırken, vatandaşları da dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Çene Köyü Muhtarı Tuncay İrik, her yıl taşkınlarla karşılaştıklarını, dereden gelen taşkın nedeniyle köydeki su seviyesinin yükseldiğini, bazı evler ile ahırları boşalttıklarını söyledi.

Paylaş

Tarihi eser operasyonunda 2 tutuklama

Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesine bağlı Sultanköy beldesinde 108 adet tarihi eser ele geçirildiği, olayla ilgili 2 kişinin tutuklandığı bildirildi.
Tekirdağ Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan istihbarat çalışmalarında, İstanbul'un Silivri ilçesi Gümüşyaka beldesinde yaşayan G.A. ve Y.F'nin ellerinde bulunan tarihi eserleri satmak için Tekirdağ'a getirecekleri belirlendi.
Olayla ilgili yapılan çalışmada, G.A. ve Y.F'nin Gümüşyaka'dan Tekirdağ'a gitmek için otobüsle yola çıktığını öğrenen ekipler, zanlıların yakalanması için Sultanköy girişinde, zanlıların kullandığı otobüse operasyon düzenledi.
Otobüste yapılan aramada 12 adet sikke, 12 adet yüzük, 6 adet kolye, 3 adet mühür, 1 adet istavroz, 1 adet şamdan, 1 adet bakır bilezik, 1 adet küpe, 1 adet toka, 1 adet düğme ve 69 adet çeşitli obje olmak üzere toplam 108 adet tarihi eser ele geçirildi.
Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen G.A. ve Y.F. tutuklandı.

Paylaş

İstanbul Nüfusuyla 118 Ülkeden Büyük

Nüfusuyla Yunanistan, Küba, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İsveç ve Tunus'un da aralarında bulunduğu 118 ülkeyi geride bırakan İstanbul, son 2 yılda nüfusuna 341 bin 322 kişi ekledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ve BM Nüfus Fonu'nun 2009 yılı tahminlerinden yaptığı hesaplamalara göre, İstanbul'un 2 yıldaki nüfus artış miktarı, ülkedeki 32 ilin nüfusundan daha fazla oldu.

İstanbul yıllık nüfus artışıyla nüfusuna her 4 ayda bir Bayburt, 4,5 ayda bir Tunceli, 6 ayda bir Ardahan ve 7 ayda bir Gümüşhane ve Kilis ekliyor.

Ankara ise yıllık 101 bin 863 kişilik artışıyla Tunceli ve Bayburt'un nüfusundan fazla arttı.

Oransal olarak bakıldığında ise nüfus artış hızında başı Çankırı çekti. Çankırı'nın 2007-2008 döneminde yüzde 1,20 olan nüfus artış hızı, 2008-2009 döneminde yüzde 5,07'ye yükseldi.

Çankırı'nın nüfusu 2007 yılında 174 bin 12 kişi, 2008'de 176 bin 93 kişi ve 2009 yılında ise 185 bin 19 kişi olarak hesaplandı.

Nüfus artış hızında en dikkat çekici gelişme ise Bilecik'te yaşandı. Bilecik'in 2007-2008 döneminde yüzde eksi 5,21 olan nüfus artış hızı 2008-2009 döneminde yüzde 4,60'a çıktı.

2007 yılında 203 bin 777 kişinin yaşadığı Bilecik'te nüfus 2008'de 193 bin 169 kişiye geriledi, ancak 2009 yılı itibariyle Bilecik'in nüfusu 202 bin 61 kişiye çıktı.

Nüfusu hızla azalan bazı iller artışa geçerken, göç alan ve nüfusu bu nedenle hızla artan bazı illerde de nüfus azaldı. Bu değişimde, söz konusu dönemde çeşitli illerde kurulan üniversiteler, açılan öğrenci yurtları, askeri birlikler ve Ceza evlerinin etkili olduğu belirtiliyor.

Söz konusu dönemler itibariyle Isparta'nın nüfusu da 419 bin 845 kişiden 407 bin 463 kişiye geriledi ama 2009'da 420 bin 796 kişiye ulaştı. Bu rakamlar değerlendirildiğinde Isparta'nın 2007-2008 döneminde eksi yüzde 2,95 olan nüfus artış hızı 2008-2009 döneminde yüzde 3,25'e yükseldi.

Nüfus artış hızları Ankara'da yüzde 1,84'ten yüzde 2,24'e, İstanbul'da yüzde 0,98'den yüzde 1,72'ye, İzmir'de yüzde 1,51'den yüzde 1,91'e yükseldi. Hatay'ın nüfus artış hızı yüzde 1,95'ten yüzde 2,49'a, Mersininki de yüzde 0,44'ten yüzde 2,37'ye ulaştı.

Nüfus artış hızı artıda olan pek çok ilin de 2008-2009 dönemine gelindiğinde eksiye döndüğü ya da artış hızının epey gerilediği görüldü.

Nüfus artış hızı azalan illerin başında Yalova geldi. Yalova'nın nüfus artış hızı yüzde 8,61'den yüzde 2,59'a geriledi.

Nüfus artış hızları Tekirdağ'da yüzde 5,82'den yüzde 1,63'e, Hakkari'de yüzde 4,92'den eksi yüzde 0,71'e, Tunceli'de yüzde 2,89'dan eksi yüzde 3,92'ye, Şırnak'ta yüzde 3,19'dan yüzde 0,26'ya, Ardahan'da yüzde eksi 0,42'den yüzde eksi 3,63'e geriledi.

Muğla'nın yüzde 3,30 olan nüfus artış hızı yüzde 1,38'e, Gaziantep'in yüzde 3,35 olan nüfus artış hızı yüzde 2,57'ye, Giresun'un yüzde 1,02 olan nüfus artış hızı yüzde 0,02'ye indi.

Türkiye toplamına bakıldığında da ülkenin nüfus artış hızı, yüzde 1,32'den yüzde 1,46'ya çıktı.
 

Paylaş

Çorlu'ya yeni cezaevi

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebini görüşen Çorlu Belediye Meclisi, ilçeye yeni cezaevi yapılması konusunda gerekli imar planı değişikliğini kabul etti. Buna göre yeni cezaevi 81 dönümlük alan üzerine inşa edilecek.
Çorlu Belediyesi Meclis Salonu'nda yapılan Şubat ayı olağan meclis toplantısında kamu kurumlarından gelen imar planı değişikliği taleplerini görüşen meclis üyeleri, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebini de değerlendirdi. Meclis üyeleri, Hatip Mahallesi sınırları içerisinde kalan Sarılar köy yolu üzerindeki Mal Müdürlüğü`ne ait 81 bin 942 metrekarelik alanın ceza ve tevkif evi alanı olarak düzenlenmesi talebini kabul etti. Bu kararın ardından Sarılar köy yolu üzerinde yeni cezaevi yapılması kabul edilmiş oldu.
Çorlu Cezaevi'nin yapımının Adalet Bakanlığı'nın yatırım programına alınması ve gerekli çalışmaların tamamlanmasının ardından gerçekleştirileceği kaydedildi.

Paylaş

Emekli tabip binbaşı intihar etti

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki özel bir hastanede ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak görev yapan emekli Tabip Binbaşı Haydar Kovulmaz, beylik tabancası ile kendini vurarak intihar etti. Kovulmaz'ın, 'ölümümden kimse sorumlu değildir' yazılı bir not bıraktığı öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre, Çorlu'da bulunan özel bir hastanede görev yapan Emekli Tabip Binbaşı Haydar Kovulmaz'ın Muhittin Mahallesi Bahçelievler mevkiindeki evine giden doktor arkadaşları, zili çalmalarına rağmen kapıyı açan olmayınca polis ekiplerini çağırdı. Polisler kapıyı çilingir yardımıyla açarak içeri girdi. Kovulmaz, içeri giren ekipler tarafından yerde kanlar içinde yatarken bulundu. İlk incelemede Haydar Kovulmaz'ın beylik tabancasını başına dayadıktan sonra ateş ettiği kaydedildi. Kovulmaz'ın
'Ölümümden kimse sorumlu değildir' yazılı bir not bıraktığı öğrenildi.
1973 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Ankara GATA ve Çorlu Askeri Hastanesi'nde görev yapan ve tabip binbaşı olarak 1993 yılında emekli olan Dr. Haydar Kovulmaz, o tarihten itibaren Çorlu'da bulunan özel bir hastanede ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak görev yapıyordu. Çorluspor'un profesyonel liglerde yer aldığı dönemde kulüp yönetiminde bulunan Kovulmaz, Çorlu Belediye Başkanlığı için de SHP'den aday olmuştu.
Emekli Tabip Binbaşı Haydar Kovulmaz'ın ölümü, meslektaşları arasında üzüntüye sebep oldu. Kovulmaz'ın cesedi, incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.

Paylaş

Yeniköy'de heyelan yol çökertti.!!

Tekirdağ merkeze bağlı Yeniköy'de 2 gündür devam eden sağanak yağış nedeniyle yolda heyelan meydana geldi. Yeniköy ile Uçmakdere köyleri arasında yol ulaşıma kapandı.
Alınan bilgilere göre, Tekirdağ şehir merkezinin 25 kilometre uzaklığında Yeniköy'de heyelan meydana geldi. Gece 02.00'da meydana gelen heyelan nedeniyle Yeniköy-Uçmakdere köylerine ulaşım sağlanamıyor. Heyelan, Ganos Dağı eteklerinde Mermer Deresi'nin geçtiği mevkiinde 30 dekarlık alanda etkili oldu. Heyelan nedeniyle asfaltın parçalandığı Yeniköy mezrası ile Mermer mahallesi arasında ulaşım sağlanamıyor. Tepelerde bulunan toprakların 10 metre kaydığı Mermer mevkiinde, heyelan nedeniyle büyük kayalar ve
ağaçlar yerinden söküldü. Heyelanın telefon ve elektrik direklerini devirmesi nedeniyle de Yeniköy ve Uçmakdere'ye elektrik ve telefon hizmetleri verilemiyor. Ayrıca heyelanın yaşandığı alanda su borularının kırılması ve patlaması sonucu Naip Köyü, Çanakçı Köyü ve Mermer Köyüne su verilemiyor.
Tekirdağ Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yel, gece yarısı meydana gelen olayda can kaybının yaşanmadığını söyledi. Yel, "Gece saat 02.00 sıralarında büyük bir gürültüyle köydekilerin de hissedebileceği bir şekilde bir toprak kayması meydana gelmiş. 30 dekarlık alanda etkili olan heyelan nedeniyle Yeniköy ve Uçmakdere köylerinde giden yok kapandı. Bu köylere alternatif ulaşımı sağlayan Kumbağ yolunda iyilileştirme çalışması yapıyoruz. Ulaşım bu yoldan sağlanacak. Naip Köyü, Çanakçı Köyü ve Mermer köyü
Mezrasına su verilemiyor. Bu sorun da akşama kadar çözülecek. Ekiplerimiz yoğun şekilde çalışmalarına devam ediyor. Heyelan nedeniyle yol kapandı ekiplerimiz yeni yol güzergahı için çalışmalara başladı. Birkaç ay yolun tamamen çökmesini bekledikten sonra sert bir zemin üzerine yeni yol yapılacak. Heyelandan yerleşim alanları etkilenmedi, can kaybı yaşanmadı" dedi.
Yeniköy Muhtarı Metin Demirtaş ise köyde heyelanın sesini duyduklarını söyledi. Gece yarısı 02.00 sıralarında meydana gelen toprak kaymasının Ağustos ayından bu yana etkili olan sağanak yağışların neden olduğunu ifade eden Demirtaş, yerleşim alanlarında toprak kaymasının yaşanmadığını söyledi.
Köyün en yaşlılarından biri olan 76 yaşındaki Recep Mamuk ise daha önce böyle bir toprak kaymasının yaşanmadığını söyledi. Gece yarısı ses nedeniyle çok korktuklarını ifade eden Mamuk, "Ben şuanda 76 yaşındayım ilk defa böyle bir heyelan görüyorum. Burada bu kadar etkili heyelan ilk defa görülüyor. Ben bu yaşıma kadar bu kadar büyük toprak kayması görmedim. Gelen araçlar geri dönmeye başlayınca baktık ki yolda çökmüş" dedi.
Ayrıca Tekirdağ'da etkili olan sağanak yağış Hayrabolu İlçesi'nde Beşirtepe Deresini taşırdı. Malkara'da da derenin taşması sonucu Çeneköy'de 3 ev su baskınından dolayı zarar gördü.

Paylaş

Barbaros'ta heyelan korkuttu!

Tekirdağ'ın Barbaros beldesinde, aşırı yağış nedeniyle heyelan meydana geldi, bölgedeki 4 ev boşaltıldı.
Edinilen bilgiye göre, bir haftadır aralıklarla devam eden kar ve yağmur nedeniyle beldenin Cumhuriyet Mahallesi Ortaokul Caddesi'ndeki 4 evin bulunduğu alanda toprak çatlamaları meydana geldi.
Bugün evlerin kaymaya başlaması üzerine olay yerine gelen jandarma ekipleri, caddeyi araç trafiğine kapatarak, evlerin boşaltılmasını istedi. Vatandaşlar, evdeki eşyalarını toplayarak, yakınlarının yanına yerleşmeye başladı.
Heyelan nedeniyle evi kayan Adile Çakmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evinin bulunduğu bölgede 3 günden beri çatlaklar oluştuğunu, gece de sesler duyduklarını söyledi. Sesleri duydukları an deprem olduğunu düşündüklerini aktaran Çakmak, “Sabah uyandığımızda evimizin kaymaya başladığını gördük. Jandarmaya haber verdik. Şimdi evimizi boşaltmamızı istiyorlar. Kalacak yerimiz de yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.
Bu arada, heyelan nedeniyle evlerini boşaltan ve kalacak yeri olmayanların Tekirdağ'daki Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Yurdu'na yerleştirildiği, bu kişilerin ihtiyaçlarının, heyelan tehlikesi geçinceye kadar Valilik tarafından karşılanacağı bildirildi.

Paylaş

Kiraz Festivali 10-13 Haziran'da Kutlanacak

Tekirdağ Belediye Meclisi Şubat ayı olağan toplantısını Belediye Meclis toplantı salonunda Meclis Başkanvekili Levent Gündoğdu başkanlığında yaptı.Bu yıl 46. sı kutlanacak olan Kiraz Festivalinin 5 günden 4 güne düşürülmesi ve tarihinin de 10-13 Haziran olması kararlaştırıldı.Bazı evrakların gerekli komisyonlara havale edildiği toplantıda Hürriyet Mahallesinde bulunan Dalgakıran sokağı isminin Kahraman Pehlivanoğlu sokak olarak değiştirilmesi oybirliğiyle kabul edildi. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi üstün hizmet ödülü için araştırmacı yazar Mehmet Serez 2. kez aday gösterildi. Paylaş

Şampiyon Gençlerden Başkan Dalgıç'a Ziyaret

   U-15 ve U 17 Yaşlarında gruplarında şampiyon olarak kupaları alan Tekirdağsporlu gençler, kulüp başkanı Lütfü Dökmen ve Antrenörleri Okan Aydın ile beraber Tekirdağ Belediyesine gelerek Belediye başkanı Op.Dr. Adem Dalgıç’la görüştüler.Kupaları Dalgıç’a hediye eden gençler bundan sonraki maçlar içinde başarı sözü verdiler.Kendilerini her zaman olduğu gibi desteklemeye devam edeceklerini belirten Başkan Dalgıç’da sporcuları başarılarından dolayı tebrik etti ve bundan sonra da  başarıların süreceğine inandığını Söyledi.U-15 ve U 17 yaş takımları antrenörü Okan Aydın  da U-15 takımının grupların yanında Tekirdağ şampiyonu da olarak Türkiye şampiyonası maçlarına gitmeye hak kazandığını söyledi. Aydın 17 yaş takımımız da 1 maç sonra Tekirdağ il birincisi olarak Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazanacak’dedi. Paylaş

Su Sayaçlarınızı Muhafaza Edin

Yağan kar yağışı ve oluşan buzlanmadan dolayı Tekirdağ’da donan 2116 su sayacı Tekirdağ Belediyesi sayaç arıza ekipleri tarafından söküldü. Saati donan veya patlayan vatandaşlar Belediyeye başvurup 11.80 tl ücret yatırdıktan sonra donan su sayaçları sökülüp arızası giderildikten veya abone tarafından yenisi alındıktan sonra  Sayaç ekipleri tarafından yerine takılıyor. Bu sayının 3000’i bulacağını belirten Tekirdağ Belediyesi yetkilileri soğuklarda vatandaşların su sayaçlarının donmaması için çok sıkı sarılarak muhafaza edilmesi ve çeşmelerini iplik gibi akar şekilde açık bırakmaları gerektiğini söylediler. Yetkililer öte yandan borcundan dolayı kesilen abonelerin de sularının açılmaya aralıksız devam edildiğini belirttiler.Paylaş

"Yeşil Yıldızlı" Otel Tekirdağ'a Orman Kuruyor

İstanbul’un ilk Yeşil Yıldızlı oteli BW The President Hotel, ‘Otel Misafirleri Adına Fidan Projesi’ni hayata geçirmek için geçtiğimiz ay, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı TEMA ile işbirliği protokolü imzaladı. Proje kapsamında, Tekirdağ’a, 2 bin adet fidanın dikilmesi çalışmalarına başlandı. 

Çevreci otel, orman kuruyor 

Otelin, çevreye duyarlı bir tesis olması için son birkaç yıldır 5 milyon doların üzerinde altyapı yatırımı gerçekleştirdiklerini anlatan BW The President Hotel Genel Koordinatörü Recep Arifoğlu, “Yatırımın ardından, hem İstanbul’un ilk YEŞİL YILDIZ alan oteli olduk, hem de enerji maliyetimizi %40 azalttık. BW The President Hotel ailesi olarak, İstanbul’un ilk, ülkemizin ikinci ‘Yeşil Yıldız’ alan oteli olmaktan büyük bir mutluluk ve onur duyuyoruz. Çevreci bir otel olarak, konaklayan misafirlerimiz adına başlattığımız fidan projesi ile de ‘BW The President Ormanı’nı kuruyoruz” dedi. Çevreyi korumaya yönelik altyapı yatırımlarının bu yıl da devam edeceğini kaydeden Recep Arifoğlu, ‘güneş enerjisi ve yağmur suyu toplama sistemine’ yatırım yapılacağını açıkladı.   

Hem ağaçların kesilmesini önlüyor, hem fidan dikiyor 

2009 yılında her ay yapılan çevre eğitimleri sonucunda, atıkların geri kazanılması ve geri dönüşüm projeleriyle, 130 ağacın kesilmesinin önlendiğini belirten BW The President Hotel Genel Müdürü Ersin Durgun, “Bir yandan, geri dönüşüm projeleriyle ağaçların kesilmesini önlerken, diğer yandan fidan dikerek, ülkemizin ağaçlandırılması ve erozyonla mücadelesine katkıda bulunuyoruz. İstanbul’un ilk Yeşil Yıldız’lı oteli olarak, ‘Sürdürülebilir turizm için sürdürülebilir çevre’ politikamızın çerçevesinde, önümüzdeki günlerde yeni projelere imza atmaya hazırlanıyoruz” diye konuştu. 

Ersin Durgun, geçtiğimiz yıl, 1.100 kilogram atık yağın geri kazanılmasını sağlayarak doğadaki 1 milyar metreküp içme suyunun kirlenmesinin önüne geçildiğini ve otel bünyesinde 160 kg. atık pillerin geri kazanılmasıyla da yaklaşık 35.500 metrekare toprağın kirlenmesinin önlendiğini sözlerine ekledi.Paylaş

Tekirdağ Belediyesi Emıtt 2010 Fuarı'nda

Tekirdağ Belediyesi, turizm dünyasının önde gelen fuarlarından Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT 2010)'a katılıyor. Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde, 11-14 Şubat 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 14. EMITT 2010 Fuarı'nda, Tekirdağ'ı temsil edeceklerini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Haldun Güler, "55 bin metrekare alanda 10 salonda 60 ülkeden toplam 3 bin 500 katılımcının buluşacağı fuara, hem Tekirdağ Turizmci ve İşadamları Derneği (TTİB)'ne katkı sağlamak hem de Tekirdağ'ı tanıtmak amacıyla katılıyoruz. Tekirdağımızı, gerek turizm profesyonellerine, gerekse de tatilcilere en iyi şekilde tanıtmak için her türlü broşür, katalog, kartpostal ve kültürel ürünlerle fuarda yerimizi alacağız." dedi.

Paylaş

SİİRT MÜFTÜSÜ GÜRLEN'İN TAYİNİ TEKİRDAĞ'A ÇIKTI

Siirt Müftüsü Mahmut Gürlen'in Tayini Çıktı. Ekim 2006'dan Beri Siirt'te Görev Yapan Gürlen, Tekirdağ İl Müftülüğü'ne Atandı.
Siirt Müftüsü Mahmut Gürlen'in tayini çıktı. Ekim 2006'dan beri Siirt'te görev yapan Gürlen, Tekirdağ İl Müftülüğü'ne atandı.


Gürlen'le ilgili kararname Resmi Gazete'nin 05 Şubat tarihi nüshasında yayınlandı. Yaklaşık üç yıldır Siirt'te görev yapan Müftü Mahmut Gürlen, Kocaeli'nin Gebze ilçe Müftülüğü'nden gelmişti.Paylaş

Erhan Tuncel Gardiyan Olamıyor

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevinde bulunan Hrant Dink davasının tutuklu sanıklarından Erhan Tuncel, Adalet Bakanlığınca açılan infaz koruma memurluğu sınavını kazanamadı.


18 Ocaktaki başvuruda boyu ve kilosu ölçülen Tuncel'in gerekli şartları taşıdığının belirlenmesinin ardından 2 Şubatta girdiği mülakatta 55 puan aldığı öğrenildi.

Lise mezunu olan ve KPSS'den 83.125 puanla infaz koruma memurluğu için başvuran Erhan Tuncel, Sınav Komisyonunun yaptığı değerlendirme sonucunda başarısız sayıldı.

DAVADA OLAY YERİ KAYITLARI İZLENDİ
Hrant Dink davasında müdahil avukatlar, cinayet yerine yakın kamera kayıtlarını salonda izletti. Müdahil avukatlardan Deniz Tuna, kamera kayıtlarında şüpheli başka bir kişinin daha olduğunu ve bu kişi ile biri yaşlı biri ise orta yaşlı olmak üzere iki kişinin görüştüğünü söyledi. Mahkemede bugün dinlenilmesi beklenen 'gizli tanık' da tartışmalara neden oldu. Müdahil avukatların gizli tanığın dinlenip dinlenmeyeceğini sorması üzerine Mahkeme Başkanı Canak, "Bana gizli tanık geldi diye kağıt geldi ama gelmemiş. Gizli tanık evde polis bekliyor. Polis burada gizli tanığı bekliyor. Ben ne yapayım?" dedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Dink davasında müdahil avukatlar, cinayet yerine yakın kamera kayıtlarını salonda izletti. Müdahil avukatlardan Deniz Tuna, kamera kayıtlarında şüpheli başka bir kişinin daha olduğunu ve bu kişi ile biri yaşlı biri ise orta yaşlı olmak üzere iki kişinin görüştüğünü söyledi. Tuna, bu kişinin görüşmelerine ilişkin telefon kayıtlarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan (TİB) istenildiğini ancak kişisel bilgi olduğu gerekçesiyle bu talebin kabul edilmediğini söyledi. Kayıtlarda, Ogün Samast'ın cinayet sonrası kaçış görüntülerini de izlettiren Avukat Tuna, görüntülerdeki şüpheli kişilerin Samast'ın peşinde birilerinin olup olmadığını kontrol ettiğini önü sürdü. Avukatlar, TİB'den söz konusu saatte yapılan bu görüşmenin ve bu kişinin tespit edilmesini istedi.

Görüntülerin izlettirilmesi sırasında kendini kamerada gören Ogün Samast'ın arkadaşlarına dönerek kendi aralarında, "Ben miyim lan? Meşhur oluyorum lan" ifadelerini kullandı. Ayrıca görüntülerdeki şüpheli kişilerle ilgili Erhan Tuncel, Ogün Samat'a 'Tanıyor musun?' diye sorunca Samast, "Ne tanıyacağım ya..."diye karşılık verdi.

Kamera kayıtlarının izlenmesinin ardından Ogün Samast'ı İstanbul Esenler Otogar'ında karşıladıkları iddia edilen ve cinayetten 12 gün sonra hem emniyet hem de savcılık tarafından tanık olarak dinlenen Turan Meral, Orhan Özbaş, Kaan Gerçek mahkemece de dinlendi.

Tanık Turan Meral, Ogün Samast'ı otogarda karşılamadıklarını iddia ederek, "Orhan ismindeki arkadaşımız internetten tanıştığı bir arkadaşının İstanbul'a geleceğini söyledi. Ben, Kaan, Mesut ve Orhan birlikte Orhan'ın arabasıyla Bayrampaşa'daki Ada Parkı'nın kapısına gittik. Burada, Ogün Samast'ı aldı. Önce Eyüp sahilde biraz dolandık sonra Gaziosmanpaşa'ya gittik. Ogün Samast dayısının yanına gideceğini söyleyerek, ayrıldı. Cinayeti Ogün Samast'ın işlediğini birkaç gün sonra televizyondan gördüm. Arkadaşlarla inanamadık. Birlikte olduğumuz sırada normal muhabbet oldu. Ne silah ne de fotoğraf gösterdi" dedi. Cinayette sonra emniyette alınan ifadesinde Ogün Samast'ın kendilerine silah göstererek birini vurmaya geldiğini söylediği hatırlatılan Meral, "Şu an verdiğim ifade doğrudur" dedi.

Duruşmada söz alan müdahil avukatlardan Kezban Hatemi, tutuklu sanıkların içeriye alındığı sırada tanıkların yanlışlıkla sanıkların arasında oturduğunu ve sanıkların onlara talimat verdiğini iddia etti. Bunun üzerine, tutuksuz sanıklardan Coşkun İğci söz alarak olanları doğruladı. Bunun üzerine bazı müdahil avukatları, Dink davasında başından beri ihmallerin olduğunu belirterek bu konuda tedbir alması gereken ancak bunu ihmal eden güvenlik birimleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını istedi.

Orhan Özbaş da, mahkemede tanık olarak dinlendi. Mahkeme Başkanı Erkan Canak, Özbaş'a "Sanıkların yanına oturduğunda sana bir şey dediler mi?" diye sordu.Özbaş'da, "Ogün ile konuştuk.Yaktın bizi dedim.O da 3 yıl ben yattım.5 yıl da sen yat dedi" diye cevapladı. Ogün Samast ile internette olaydan 9 ay önce tanıştıklarını ifade eden Özbaş, "İstanbul'a geldiğinde aradı. Sonra Adapark'tan aldım. Eyüp ve Gazi Mahallesi'ne gittik. Resim gösterdi. Hrant Dink'in resmiymiş herhalde. Vuracağını söyledi. İnanmadım. Laz şivesi olduğu için gülüp geçtim." dedi.
Söz alan Samast, tanık Özbaş'a, "Beni İstanbul'da aldıktan sonra bir okulun önüne gittik. Okulun önünde esrar aldığı adam kimdi? Buna cevap versin?" diye sordu. Tanık Özbaş da, 'Yok böyle bir şey' diye karşılık verdi.
GİZLİ TANIK DİNLENEMEDİ

Mahkemede bugün dinlenilmesi beklenen 'gizli tanık' da tartışmalara neden oldu. Müdahil avukatların gizli tanığın dinlenip dinlenmeyeceğini sorması üzerine Mahkeme Başkanı Canak, "Bana 'gizli tanık geldi' diye kağıt geldi ama gelmemiş. Gizli tanık evde polis bekliyor, polis burada gizli tanığı bekliyor. Ben ne yapayım?" dedi.

Söz alan müdahil avukatlar, tanıklardan Turan Meral ile Kaan Gerçek'in 'yalancı şahitlikten' tutuklanmasını talep etti. Duruşmaya 15 dakika ara verildi.Paylaş
haberler haberler
Powered by Blogger